Ne puteti contacta la telefon: 0745 65 79 75
Istoric
Originea si descoperirea artei martiale taekwon-do

S-a convenit sa se dea numele de arte martiale tuturor activitatilor fizice si mentale ale caror scop era odinioara, antrenamentul cu sau fara arme in disciplinele si tehnicile razboiului. Razboiul devenind stiintific, luptele corp la corp nu mai au loc decat foarte rar.

Cateva tari au pastrat traditia acestor antrenamente de razboi schimbandu-le insa telul primar si facand din ele sporturi menite sa-i ofere fiecaruia posibilitatea de a-si da seama de propriile disponibilitati corporale, de a cali sufletele celor care le practica si de a promova o anumita filosofie.
La asiatici artele martiale sunt un mod de viata. Ele au fost folosite sa caleasca corpul omului, pentru a-l feri de boli si in acelasi timp a-i conferi un fel de norma morala.

Medicina a avut si ea rolul ei in artele martiale, slujind la vindecarea ranilor dupa lupte.

In peninsula Coreeana au fost trei perioade, adica trei dinastii: SILLA, KOGORYO si BAEK JE.

In perioada dinastiei SILLA ,din ordinal guvernului de pe atunci fost formata o elita de ofiteri pe nume HWA RANGDO, acestia aveau un atrenament foarte dur.

Documentele istorice spun ca in peroada dinastiei SILLA si KOGORYO se lupta cu mana goala, adica se practica arte martiale, acel stil de lupta se numea TAEK-KYON un fel de JUJITSU japonez.

Un faimos istoric coreean Dr. Danjae Shin Chae Ho, scrie de curajul si maiestria acestor luptatori. Tot in perioada aceasta a HWA RANGDO acesti luptatorii mai aveau o forma de lupta numita SOO BAK GI care era foarte populara in randul oamenilor, ei dadeau un mare respect acestei forme de lupta, astfel de-a lungul anului intre doua sarbatori importante, prima in luna mai iar a doua in luna august aveau loc competitii de SOO BAK GI, impreuna cu lupte libere coreene, cu arme si o forma de lupta cu piciorul numita JEKI-CHAGI. Tot acest istoric mai spune despre intrecerile de indamanare si curaj desfasurate sub anumite reguli: dansuri cu sabia, sporturi de apa unde erau intreceri de sarituri in rauri inghetate ca un test al curajului si perseverentei. Castigatorul intrecerilor ii era dat numele de SON-BI, un nume care atragea dupa sine respect si admiratie. Acelasi istoric spune ca arta SOO BAK GI a fost introdusa in China sub denumirea de KWON-BUP iar in Japonia ca o forma a JUJITSU.

Documente istorice vechi releva importante descoperi datand din perioada celui de-al treilea rege al Dinastiei YI (1401 – 1408) care a format un puternic organism al armatei in care a recrutat experti in TAEK-KYON, SIRUM, SOO BAG GI, trasul cu arcul si arme traditionale.

Un alt istoric coreean ne arata in biografia lui despre luptatorii si anume de o scoala pe nume YOO-SUL (care se poate considera JUJITSU). In fiecare an regale insusi organiza competitii ale acestor forme de lupta la pavilionul KAK CHAN din muntii MA AM. Castigatorul acestei competitii era rasplatit cu un bun post in serviciul militar. Regele mai organiza competitii de acest gen intre soldatii din garda sa.

Trei dintre castigatorii unor astfel de competitii anuale au fost: Lee Yi Min, Jang Joong Boo si Sa Kang Sung au devenit faimosi generali in Dinastiei KOGORYO.

Acestea indica ca regii aveau mai mult decat un simplu interes in dezvoltarea acestei arte. Sunt 24 de miscari de baza sau pozitii fundamentale, folosite de catre practicanti. Acestea includ tehnici de mana, picior, sarituri, caderi, rostogoliri si tehnici de dezechilibrare. Cu siguranta ca in timpul Dinastiilor SILLA SI KOGORYO, artele martiale au avut cea mai infloritoare perioada. Foarte curand, dupa aceste dinastii, urmasii lor au adoptat o politica antimilitara ceea ce a dus la degradarea in parte a artelor martiale.

La sfarsitul Dinastiei Yi, artele martiale apar ca avand o existenta intrerupta. Lovitura finala apare odata cu ocupatia japoneza (1904 – 1945) cand artele martiale au fost interzise pe teritoriul Coreei. TAEK-KYON a fost practicat in secret de cativa vechi adepti care au avut aceasta posibilitate si au mentinut aceasta arta in viata.

Dupa eliberarea Coreei in 1945, Republica Coreeana si-a reorganizat armata incepand cu data 15 ianuarie 1946. Un tanar locotent pe nume CHOI HONG HI, recent eliberat dintr-un lagar japonez a inceput sa practice arta sa proprie cu unii soldati. Restul binenteles, face parte din istoria sa, rezultatul ceea ce astazi este cunoscut sub numele de TAEKWON-DO.

Dupa cativa ani de cautarii si descoperirii in domeniul artelor martiale, acest locotent ajunge general si infiinteaza la randul lui o elita de ofiterii. Sub tutela Generalui CHOI, in anul 1955 numele de TAEKWON-DO a fost ales sa reprezinte arta martiala coreeana de catre istorici si alte personalitati din cadrul artelor martiale.

Asftel, intr-o traducere scurta si clara TAE=PICIOR, KWON=PUMN, DO=ARTA, ceea ce duce la definirea ei astfel: ARTA DE A LUPTA CU MANA SI PICIORUL.


Delta Cluj
Sediul social:Str. Retezat Nr. 5, Bl. G16, Ap. 21 Municipiul Cluj-Napoca, Judetul Cluj, Romania
Telefon:0264 458 172 0745 657 975
E-mail:tkddelta@yahoo.ro
Abonare Newsletter

Va rugam sa remediati urmatoarele probleme: campurile Nume si Email trebuie completate. Va multumim pentru abonare.
Localizare