Ne puteti contacta la telefon: 0745 65 79 75
Despre Taekwon-do

Acest nou nume nu are numai o mare asemanare cu stravechiul nume TAEK-KYON, dar are si un sens de nationalism al acestei arte coreene.

Sistemul dezvoltat de catre Generalul CHOI HONG HI, sta la baza stilului CHONG –HUN, TAEK-KYON, SOO BAK-GI si tehnicii de Karate, scopul fiind dezvoltarea la maxim a tehnicilor de mana si mai ales de picior.

Acest stil de lupta are la baza 24 de TULL (lupta imaginara cu adversari), fiecare TULL fiind cizelat si perfectionat de catre Generalul CHOI HONG HI si colegii sai incepand de la CHON –JI (primul tull care inseamna cer si pamant) si pana la cel mai inalt nivel reprezentat de TONG-IL.

Dupa 1300 de ani, artele martiale coreene au ajuns la o maturitate deplina si la o raspandire impresionanta in peste 60 de tari avand milioane de practicanti. Combinarea tehnicilor clasice cu noile modificari au avut ca rezultat o forma de autoaparare si conditionare mentala fara egal in lumea moderna.

Teoria chineza despre artele martiale a fost cea mai rapid acceptata datorita faptului ca in China a reprezentat cel mai cunoscut punct de pornire asupra culture orientale. Aceasta nu inseamna ca artele martiale au avut inceputurile in China. Lupta cu mana si piciorul nu poate fi spus ca ar avea originea intr-o anumita tara. Este mai mult ca sigur ca o dezvoltare naturala care a avut loc in diferite regiuni a artelor martiale a fost ca urmare a necesitatii istorice si politice aacelor timpuri, de a forma un sistemde aparare. Ca si punct de pornire a ficarei arte martiale cu siguranta ca depinde de natiunea in care a fost dezvoltata dar nu are nici o legatura cu durata istorica a tarii respective, ci cu problemele pe care aceasta le-a intampinat de-a lungul existentei sale.

Taekwon-do este … un mod de viata. Care este sensul exact al Taekwon-do-lui?

Acest cuvant TAEKWON-DO poate fi despartit in trei si poate avea o anumita semnificatie, astfel : TAE – picior, KWON – mana, DO – arta, cale, filozofie si chiar mod de viata. Din aceasta traducere directa putem ajunge la concluzia ca TAEKWON-DO este arta de a lupta cu mana si piciorul.

Intr-o formulare simpla Taekwon-do este o versiune a luptei neinarmate constituit in scopul autoapararii. Oricum inseamna mult mai mult decat aceasta. Este folosirea stiintifica a corpului uman, intr-o metoda de autoaparare, un corp care a fost dezvoltat sa foloseasca intens facilitatile fizice si psihice in cadrul antrenamentului. Este o arta martiala fara egal in ceea ce priveste forta si tehnica.

Ca si arta martiala implica disciplina, in primul rand, tehnica si un antrenament mental care au ca scop construirea (dezvoltarea) unui puternic sens al justitiei, corectitudinii si conduitei sociale. Acestea sunt conditiile care separa adevarata practicare de senzational, continand si punandu-se accent pe aspectul de arta a luptei. Acesta este unul din motivele pe care Taekwon-do este considerat o arta a autoapararii. Totodata implica un mod de gandire si de viata particulara in ceea ce priveste conceptul si spiritul de autodisciplina si un ideal de morala nobila. Aceasta descriere aproape reprezinta un cult.

Traducerea cuvantului Taekwon-do se poate face astfel: TAE are sensul de a sari, de a zbura, a lovi sau a sparge cu piciorul; KWON denota pumnul pregatit sa loveasca sau sa blocheze; DO are aspectul de arta, de cale, adevarata arta construita si pavata de catre inteleptii si luptatorii din trecut.

Luat ca un ansamblu colectiv, Taekwon-do indica antrenamentul mental si tehnic pentru lupta neanarmata cat si ca sistem pentru sanatate, incluzand tehnici de lovire cu pumnul si piciorul, blocaje si eschive din calea loviturilor adversarului pentru distrugerea rapida a lui, folosindu-se de avantajele pe care acesta ni le ofera in timpul miscarii sale.

Taekwon-do nu poate fi folosit de catre nimeni fara o pregatire psihica si fizica corespunzatoare care sa ii permita siguranta necesara si stapanirea de sine de care are nevoie in timpul luptei.

Bineinteles ca aplicat gresit, Taekwon-do poate sa devina periculos, chiar mortal. In acest scop antrenamentul trebuie sa fie facut in asa fel incat fiecare tehnica sa fie explicata corect elevilor si numai in masura in care pregatirea psihica le permite sa foloseasca si sa evalueze aceasta tehnica.

Posibilitatile, in ceea ce priveste spectaculozitatea si forta dezvoltata de fiecare tehnica din Taekwon-do, sunt multe ca numar. Aici am putea aminti cateva dintre acestea: sa zbori peste o motocicleta si sa lovesti cu piciorul tinta aflata la distanta de cativa metri de aceasta; spargerea cu piciorul a unei scanduri de brad cu grosimea de 2,5 cm situata la inaltimi de peste 2,5 metri; ruperea a doua sau mai multe caramizi cu cantul interior sau exterior al mainii; spargerea cu pumnul dintr-o singura lovitura a sase sau sapte scanduri de brad; lovirea cu picioarele a doua sau trei tinte dintr-o singura saritura sunt doar cateva exemple. Sa faci asa ceva pe strada ar putea parea aproape imposibil, dar pentru un elev care practica Taekwon-do in mod constiincios si cu sarguinta este un lucru normal. Bineanteles ca practicand aceasta arta nu inseamna ca acesta trebuie sa fie scopul si in acelasi timp nu inseamna ca trebuie aplicat pe strada.

Trebuie sa fie inteles, foarte clar ca nu exista echivalent in nici un alt stil de lupta in ceea ce priveste efectul fortei somatice dezvoltat la un practicant al Taekwon-do-ului.

Antrenamentul intens este esential pentu a pastra o forma fizica si psihica de varf. Intr-un astfel de antrenament sunt folosite toate grupele musculare care intra in alcatuirea coprului uman. Cu cat sunt folosite mai multe grupe musculare pentru efectuarea unei tehnici, cu atat forta transmisa, generata de contractie, este mai mare. Pentru un efect maxim este necesar ca aceasta forta sa fie transmisa spre punctele vulnerabile sau, mai precis, spre punctele vitale localizate pe corpul adversarului.

Aici trebuie precizat ca tehnica este special conceputa pentru a asigura o buna mobilitate a miscarilor, putand fi folosita cu efect maxim impotriva unui adversar aflat in miscare.

Cele mai devastatoare tehnici, din Taekwon-do, sunt bazate in special pe impactul exloziv care are conseciente asupra organelor interne ale corpului sau tehnici care dezvolta o forta capabila sa dizloce anumite parti ale corpului adversarului. In paralel cu folosirea fortei explozive se folosesc si alte tehnici cum ar fi cele de impingere si de dezechilibrare unde, cu un minimum de forta, se obtin efecte maxime.
In cazul in care practicantul de Taekwon-do este intr-o constanta pregatire cu un expert, acesta nu trebuie sa piarda timpul gandindu-se la ceea ce i se preda, el trebuie sa fie concentrat doar asupra executarii tehnicii predate. In scurt timp, datorita practicii, tehnica va deveni reflex conditionat, dar pentru a dezvolta o tehnica corecta este necesara si o indelungata practica a studiului individual care include autocorectarea traiectoriei si eliminarea miscarilor suplimentare.

Orele cheltuite in sala de antrenament nu trebuie sa fie irosite. Cu siguranta ca, in timp, o sa apara satisfactii sub forma reactiilor rapide care duc la o ploaie de lovituri ce cad asupra inamicului in cazul in care este necesar sa-ti aperi viata sau sa salvezi viata cuiva.

Chiar daca Taekwon-do este folosit ca divertisment sau ca simplu exercitiu, placerea este justificarea timpului investit in acest scop.

Aceste exercitii pot fi practicate fara nici un fel de discriminare intre varste, sexe, rase si nationalitati.

Deci ce este TAEKWON-DO?
Raspunsul este simplu: Taekwon-do este o versiune a unui model de lupta fara arme, o prezenta generatie a artei de autoaparare, un stil traditional intr-o continua perfectionare al carui fondator este Generalul Choi Hong Hi.


Delta Cluj
Sediul social:Str. Retezat Nr. 5, Bl. G16, Ap. 21 Municipiul Cluj-Napoca, Judetul Cluj, Romania
Telefon:0264 458 172 0745 657 975
E-mail:tkddelta@yahoo.ro
Abonare Newsletter

Va rugam sa remediati urmatoarele probleme: campurile Nume si Email trebuie completate. Va multumim pentru abonare.
Localizare